Jezus

De Bijbel spreekt veel over Jezus. Deze verhalen staan in het Evangelie dat op zich weer uitmaakt van het Nieuwe Testament. Er bestaan 4 Evangeliën: Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Ze zijn genoemd naar hun schrijvers. Toch is er een verschil tussen deze boeken. Matteüs, Marcus en Lucas vertellen over het leven van Jezus. Van toen hij klein was, een tiener en uiteindelijk volwassen. Johannes doet dat niet. Hij vertrekt vanuit zijn eigen ervaring van bij Jezus zijn. Wie was deze man voor mij? Wie was deze man voor anderen? Wat heeft deze man gedaan voor de mensen? De letterlijke betekenis van Evangelie is 'Goed Nieuws!'.

Parabel!

Jezus is de belangrijkste figuur in de Evangeliën. We lezen er wat mensen van hem denken, hoe hij bidt en hoe hij rondreist om anderen te ontmoeten. Maar niet iedereen vond Jezus leuk. Jezus was scherp voor diegene die goede woorden spraken maar geen goede daden stelden. Omdat te vertellen gebruikte Jezus parabels. Verhalen met een betekenis die iedereen herkent. 

Activiteiten

Hindernissenparcours

Dit speel je met minimum 2 personen. Maak je tuin of woonkamer een hindernissenparcours. Volg geblinddoekt de stem van je partner die je doorheen het parcours leidt. Vertrouwen is hier noodzakelijk! Een andere manier om deze opdracht te doen is door één van je benen vast te binden aan het been van je partner. Ga zo met twee doorheen het parcours.

Gebed

Dit speel je alleen. Schrijf je eigen gebed. Let op! Minimum 5 regels...

Maak je eigen stamboom

Dit speel je alleen. De evangelist Lucas toont ons dat Jezus echt mens was. Dat kan je goed zien in Lucas 3, 23-38. Dat is namelijk de stamboom van Jezus. Knutsel je eigen stamboom in elkaar. Je kan hiervoor karton, verf, papier, wc-rollen,... gebruiken. Vraag eventueel je mama of papa om hulp bij het uitdokteren wie jouw voorouders zijn!

Parabel-theater

Dit speel je in groep. Ga opzoek naar enkele parabels uit de Bijbel. Je kan hiervoor het internet gebruiken. Zoek enkele parabels uit en schrijf ze neer op strookjes. Leg de strookjes in een mand en neem er willekeurig een uit. De bedoeling is nu de parabels uit te beelden. Je mag dus geen woorden gebruiken. Ga door tot alle parabels geraden zijn.