Muziek in de Kerk

Gregoriaans of Latijn

De gregoriaanse muziek is de muziek die eigen is aan de Romeinse liturgie in de Katholieke Kerk. Deze muziek wordt al sinds de 9de eeuw tot op vandaag gebruikt. Je vind het vooral terug in kloosters en abdijen, kathedralen en andere grote kerken.


Byzantijnse kerkmuziek

Byzantijnse muziek is net zoals het gregoriaans de officiële muziek van de kerk. Alleen volgen de byzantijnen de orthodoxe traditie. Die traditie beslaat de Griekse wereld. De muziek is geïnspireerd door joodse melodieën, eenstemmige liederen uit het oude Egypte en de Griekse muziek. Er wordt ook verteld dat engelen deze muziek hebben ingefluisterd aan mensen.

Gregoriaans en HipHop samen? Dat klinkt zo!

CCM/Relipop

Een vorm van christelijke popmuziek is het zogenaamde hedendaagse christelijke muziek (Engels: Contemporary Christian Music; afgekort tot CCM). Deze Amerikaanse term dook voor het eerst op in de tweede helft van de jaren 70 van de 20e eeuw. In het Nederlands wordt dit gewoonlijk relipop genoemd.

CCM refereert in Amerika in het bijzonder aan relipop en -rockmuziek en opwekkingsmuziek uit de muziekindustrie van Nashville (Tennessee) en geldt daar niet voor alle populaire muziek die verbonden is met het christendom. Zo vallen reli-punk, -hardcore, en -hiphop buiten die term, net als mainstream-artiesten zoals Bob Dylan, The Byrds of U2 ondanks de christelijke thema's in hun teksten. Binnen het metalgenre heet de relipopmuziek white metal (als tegenhanger van het zogenaamde black metal).

Activiteiten

Geef een luchtconcert!

Dit speel je alleen of in groep. Vandaag ben jij de superster! Met je luchtgitaar of luchtorgel geef jij het beste concert ooit. Kies je favoriete nummer uit en ga helemaal los op jouw podium.

Wordt een songwriter

Dit speel je alleen of in groep. Ga je liever zelf creatief aan de slag? Schrijf dan je eigen nummer. Wie weet kan je het brengen voor jouw lokale catechesegroep.

Singstar

Dit speel je alleen of in groep. Haal je beste karaoke talent naar boven in Singstar. Misschien zijn er wel liedjes die je van buiten kent? Probeer zeker een lipsync indien karaoke je niet goed lukt!